Potrebujete poradiť?

+421 904 092 669 po−pia 8:00 - 17:00

Potřebujete poradit

+421 904 092 669

notice
facebook_login_not_set

Ako zatepliť plochú strechu?

picture

Ploché strechy sú stále veľmi obľúbenou voľbou pri stavbe rodinných aj komerčných budov. Nielen pre ich moderný vzhľad, ale aj pre možnosti ich využitia, napríklad ako terasy alebo zelené strechy. Okrem estetického a praktického hľadiska je však zásadnou otázkou ich kvalitné zateplenie, ktoré prináša významné úspory energie a zaisťuje dlhú životnosť strechy. V tomto článku sa pozrieme na najvhodnejšie metódy a materiály na zateplenie plochej strechy.

Prečo je zateplenie plochej strechy dôležité?

Zateplenie strechy hrá dôležitú úlohu v udržiavaní tepelnej pohody vo vnútri budovy a zároveň zamedzuje tepelným stratám. Cez zle izolovanú strechu dochádza k úniku tepla, čo vedie k vyšším nákladom na vykurovanie v zime a naopak k prehrievaniu interiéru v lete. Správne zateplenie teda zvyšuje energetickú účinnosť domu a zároveň zlepšuje jeho ekologickú stopu.

Zateplenie plochej strechy je tiež špecifické tým, že strešná konštrukcia musí byť schopná odolať väčšiemu zaťaženiu ako šikmé strechy, či už ide o sneh, dažďovú vodu alebo samotnú izoláciu. Kvalitný izolačný materiál by mal spĺňať hneď niekoľko funkcií: tepelnú izoláciu, ochranu proti vlhkosti a odolnosť voči poveternostným vplyvom.

Aké materiály použiť na zateplenie plochej strechy?

Jednou z najlepších možností, ako zatepliť plochú strechu, je použitie penovej izolácie. Táto technológia je vysoko účinná a prináša mnoho výhod:

Penová izolácia poskytuje ochranu, ktorá minimalizuje tepelné straty a zaisťuje optimálnu teplotu v budove po celý rok. Vďaka uzavretej štruktúre je nepriepustná pre vodu, čo zabraňuje prenikaniu vlhkosti do strešnej konštrukcie a vzniku plesní. Chytrá pena dokonale priľne k akémukoľvek povrchu, čo zaisťuje bezškárové a vzduchotesné zateplenie bez úniku tepla. Navyše je veľmi odolná proti starnutiu, takže si svoje izolačné vlastnosti udržia po celú dobu životnosti budovy.

Ako prebieha zateplenie plochej strechy krok za krokom?

  • Príprava podkladu: Pred samotnou aplikáciou izolácie musíte dôkladne očistiť strešnú plochu od prachu, nečistôt či starých vrstiev náterov alebo izolácií.
  • Aplikácia penovej izolácie: Chytrá pena je aplikovaná pomocou špeciálnej technológie, ktorá zaisťuje rovnomerné nanesenie izolácie po celej ploche strechy. Izolácia sa dostane do všetkých medzier a škár, čím vzniká celistvá vrstva bez tepelných mostov.
  • Ochranná vrstva: Po aplikácii penovej izolácie odporúčame naniesť ochranný náter alebo ďalšiu vrstvu krytiny, ktorá zaistí ochranu peny pred UV žiarením a mechanickým poškodením.
  • Konečná úprava: V prípade, že chcete strechu využiť napríklad ako terasu, je možné na izoláciu položiť dlažbu alebo iný povrch.

Výhody zateplenia plochej strechy pomocou Chytré peny

Izolácia plochej strechy Chytrou penou prináša množstvo výhod. Okrem vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností je vysoko odolná voči vode a poveternostným vplyvom. Vďaka bezšvovej aplikácii a dokonalej priľnavosti k povrchu zabraňuje úniku tepla a vzniku plesní či vlhkosti. Tento spôsob izolácie je šetrný k životnému prostrediu, pretože znižuje tepelné straty a spotrebu energie na vykurovanie a chladenie. Chytrá pena má tiež dlhú životnosť, čo z nej robí výhodnú investíciu na mnoho rokov.

Zateplenie plochej strechy je dôležitým krokom na zaistenie energetickej účinnosti budovy a jej dlhodobej ochrany pred poveternostnými vplyvmi. Voľba kvalitnej izolácie zvýši komfort bývania, ale zároveň prináša úspory na energiách a predĺži životnosť strechy. Ozvite sa nám. V Chytré pene vám so zateplením strechy radi poradíme a pomôžeme.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.