Potrebujete poradiť?

+421 904 092 669 po−pia 8:00 - 17:00

Potřebujete poradit

+421 904 092 669

notice
facebook_login_not_set

Ako izolovať podlahu nad nevykurovanou pivnicou?

picture

Možno už ste vo svojom dome neraz pocítili nepríjemný chlad od nôh. Aj keď kúrite naplno, podlaha je stále ako ľad. Problémom môže byť, že máte pod miestnosťou nevykurovanú pivnicu alebo garáž. Takýto priestor je samozrejme dôležitý, ale môže zároveň znepríjemniť aj inak teplý domov. Našťastie existujú spôsoby, ako tento problém efektívne vyriešiť.

Prečo zatepľovať podlahu?

1. Podlaha v teple

Aby ste nemuseli zasypávať pivnicu alebo nezmyselne vykurovať garáž, je riešením zateplenie podlahy, ktoré výrazne zvyšuje tepelný komfort v celom interiéri. Teplo, ktoré uniká cez nezateplenú podlahu, spôsobuje, že sa miestnosť ochladzuje odspodu, čo zvyšuje pocit zimy aj v dobre vykurovaných miestnostiach. Keď izolujete podlahu, vytvoríte bariéru, ktorá zabráni úniku tepla a udrží miestnosť príjemne teplú. Výsledkom je stabilnejšia a vyrovnanejšia teplota, ktorá prispieva k celkovému pohodliu a pohode v domácnosti.

2. Nižšie účty za elektrinu

Okrem zvýšenia tepelného komfortu prináša zateplenie podlahy aj významné úspory v energetických nákladoch. Nezateplená podlaha funguje ako membrána, ktorou teplo neustále uniká von, čo znamená, že musíte kúriť viac a dlhšie, aby ste dosiahli požadovanú teplotu. Keď však podlahu riadne izolujete, znížite tepelné straty a tým aj spotrebu energie. To sa priamo premietne do nižších účtov za vykurovanie a dlhodobo vám ušetrí značné finančné prostriedky.

3. Prevencia plesní a vlhkosti

Nevykurované pivnice bývajú často náchylné na nadmernú vlhkosť, čo môže viesť k vzniku plesní a rôznych ďalších zdravotných rizík. Zateplená podlaha nielenže zabraňuje úniku tepla, ale funguje aj ako ochranná bariéra proti prenikaniu vlhkosti do obytných priestorov. Tým predchádzate vzniku plesní, ktoré môžu poškodiť nielen konštrukciu domu, ale aj zdravie jeho obyvateľov. Zateplenie podlahy je teda tiež dôležitým preventívnym opatrením, ktoré pomáha udržať interiér suchý a zdravý.

4. Ochrana pred hlodavcami

Nevykurované pivnice môžu tiež slúžiť ako útočisko pre nežiaducich hostí, ako sú hlodavce. Zateplenie podlahy, najmä ak použijete správny izolačný materiál, môže výrazne sťažiť prístup týchto škodcov do vášho domova. Izolácia vytvára pevnú a neprekonateľnú bariéru, ktorá chráni váš domov nielen pred zimou, ale aj pred nepozvanými návštevníkmi, ktorí môžu spôsobiť značné škody.

Odkiaľ na to ísť?

Pri zatepľovaní podlahy nad nevykurovanou pivnicou máte v podstate dve možnosti – izolovať podlahu samotnú, alebo sa zamerať na strop pivnice (garáže). Každá z týchto metód má svoje výhody. Pri novostavbách je možné odporučiť izoláciu podlahy rovno z obytnej časti. Bude tak zahrnutá priamo v pláne projektu a nebudete ju musieť riešiť neskôr. Inštalácia v dokončenom dome môže byť náročnejšia, kvôli nutnosti podlahu zvýšiť a prispôsobiť jej ďalšie časti domu (dvere, schody,…) Na druhú stranu izolácia stropu pivnice je rýchla a efektívna, ale vyžaduje presnú a starostlivú prípravu a inštaláciu. Navyše poskytuje dodatočnú ochranu celej konštrukcii a často lepšie bráni úniku tepla. Pri novej stavbe teda začnite od podlahy, inak voľte skôr strop.

Prečo použiť striekanú izoláciu?

Najčastejšie sa na zateplenie stropu pivnice používajú polystyrén alebo dosky z minerálnych látok, ale jedným z najefektívnejších spôsobov, ako účinne a rýchlo izolovať podlahu, je použitie striekanej izolácie. Tento materiál sa vyznačuje vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami a schopnosťou prispôsobiť sa každému povrchu. Pena vyplní všetky medzery a skuliny, čím eliminuje tepelné mosty a zaisťuje maximálnu efektivitu. Navyše je odolná proti vlhkosti, takže pomáha predchádzať problémom s plesňou a hnilobou. A čo viac, vďaka svojej štruktúre vytvára bariéru proti hlodavcom, ktorí sa tak nedostanú do obytných priestorov.

Pri novostavbách izolujte rovno

Pokiaľ staviate nový dom, je najlepšie pristúpiť k izolácii už v rámci stavebných prác. Tým zaistíte, že budú všetky vrstvy správne inštalované a celý dom bude chránený pred tepelnými stratami. Ako sme spomínali, predbežná izolácia podlahy tiež znamená, že sa v budúcnosti vyhnete dodatočným nákladom a komplikáciám, ktoré by vznikli pri nutnosti úprav. Izolácia podlahy by mala byť neoddeliteľnou súčasťou každej novostavby, pretože zaisťuje dlhodobú ochranu a úspory energie.

Hoci sa vám zateplenie podlahy nemusí zdať ako veľká veda, je vždy lepšie obrátiť sa na odborníkov. Ozvite sa nám. V Chytré pene vám radi poradíme a pomôžeme zaistiť pokoj a nohy v teple.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.