Potrebujete poradiť?

+421 904 092 669 po−pia 8:00 - 17:00

Potřebujete poradit

+421 904 092 669

V čem je PUR pěna výhodnější než izolační vata a proč?

picture

Rozhodujete sa, ktorý materiál využiť na zateplenie domu a ste stále na vážkach? Prinášame vám prehľad hlavných výhod chytrej peny v porovnaní s minerálnou vatou.

Striekaná polyuretánová pena, alebo tiež múdra pena, predstavuje oproti minerálnej vate a ďalším izolantom celý rad výhod. Či už zatepľujete celý dom, alebo iba jeho časť, múdra pena vás vo svojej variabilite nenechá na holičkách.

Uzavretá bunková štruktúra = dokonalá tepelná izolácia

Hlavná prednosť chytrej peny je daná už samotnou chemickou štruktúrou tohto izolantu. Zatiaľ čo izolačné vaty sú vytvárané buď z kameňa alebo zo zmesi skla a piesku, PUR pena je tvorená kapsulami naplnenými vzduchom, čo vytvára dokonalú vzduchotesnú izoláciu (lambda = 0,033–0,045 W/m.K). Pri samotnom nástreku dochádza ku kompletnému utesneniu aj zložito tvarovaných povrchov, pretože PUR pena je pôvodne v tekutom skupenstve a možno ju teda pokryť aj najmenšie škáry. Preto tiež nevytvára tepelné mosty, ako to býva pri izolačných vadách. Zmes pri dopade na povrch okamžite reaguje, dôjde k absolútnemu priľnutiu k izolovanému povrchu a počas dvadsiatich sekúnd vytvorí tvrdú pochôdznu vrstvu, ktorá mnohonásobne nadobudne na objeme.

Na PUR penu je tiež nanesená UV ochranná vrstva (buď na báze akrylátu - ktorý je cenovo dostupnejší, ale má nižšiu životnosť v pomere k svojej hrúbke, alebo drahším, ale kvalitnejším silikónom). Táto vrstva chráni penu pred dlhodobými účinkami UV žiarenia a životnosť penovej izolácie sa tak zvyšuje.

Hrúbka izolantu hrá dôležitú úlohu

Pri výbere medzi múdrou penou a izolačnou vatou niekedy narazíte na názor, že vrstva vaty je hrubšia, preto musí zákonite lepšie izolovať. Nie je tomu tak. U vatových izolácií často dochádza k zámernému nadužívaniu napr. v prípade medzikrokvovej izolácie, kedy je potrebné naniesť aj druhú, podkrokvovú vrstvu, čo pri PUR pene nie je potrebné. Pri použití izolačnej vaty zároveň nie je možné dosiahnuť dokonalé priľnutie k izolovanému povrchu, ako je tomu pri chytrej pene, môže tak dochádzať k tvorbe vzduchových vreciek, k prúdeniu vzdušnej vlhkosti, zosadnutiu ak riziku kondenzácie vodných pár.

Je tiež dôležité spomenúť, že hrúbka izolácie PUR penou je vždy minimálne 30 mm a zároveň je možné nanášať ľubovoľný počet penových vrstiev. Pri izolácii chytrou penou pritom nedochádza k prílišnému zaťaženiu nosných konštrukcií – pri 30 mm hrúbke je váha iba cca 2,5 kg/m2. Chytrá pena zároveň ponúka vysokú pevnosť v tlaku (min. 4 kg/cm2).

Vplyv klimatických podmienok a odborná inštalácia

Pri aplikácii chytrej peny je potrebné dbať na vhodné klimatické podmienky – penová izolácia by sa ideálne mala nanášať za slnečného a bezveterného počasia. Zároveň je tu nutnosť povolať na realizáciu špecializovanú firmu. Izolačnú vatu síce zvládne naniesť aj poučený laik, môže ale pri aplikácii narobiť množstvo chýb. Firma na druhú stranu vyšle na miesto odborníkov, ktorí boli riadne preškolení pre správnu realizáciu penovej izolácie, a tak sa riziko chyby značne znižuje.

Radi vám penu odborne aplikujeme. Stačí nám napísať, a potom sa o všetko postaráme my.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.